Havfrue på dekk hos Asbjørn Selsbane

LOFOTPOSTEN 17. JULI 1987:
HAVFRUE PÅ DEKK HOS «ASBJØRN SELSBANE»
AV LØDINGEN
Den 17. juli 1987 kom avisen Lofotposten med en uvanlig sak. En spesiell overskrift fanget manges øyner, - den lød: «Havfrue på dekk hos «Asbjørn Selsbane». Hvalbåten fra Lødingen. Sammen var det trykt en tegning laget av Dagfinn Bakke av en mann som pøste vann på en havfrue.

«Asbjørn Selsbane» var ute i havet på tokt, det vil si, de var ute på hvaltelling i nærheten av Træna på Helgeland - og etter hvert nordover utenfor Andenes. Rett som det var, fikk fartøyet og båtens eier Alf Hansen den ene telefonen etter den andre fra en journalist i Lofotposten som var ganske hungrig på siste nytt. Han tenkte på hvalfangst. Men siden det kun bare var hvaltelling, hadde Hansen ikke noe spesielt å berette om.
Men denne journalisten gav seg ikke, stadig vekk kom det nye telefoner med spørsmål om siste nytt. Hansen gikk litt lei av maset. Da ble mannskapet om bord «Asbjørn Selsbane» enig om å lage en liten spøk, og håpte journalisten ble fornøyd med det.

Joda, journalisten ringte igjen! Var det noe nytt?? Jo, nå kunne Hansen meddele; «Vi har fått på dekk et vesen som mange har hørt om, men som ingen noensinne har sett. Vi tror det må være en havfrue!»

Hansen fortalte videre: Et døgn i forveien, oppdaget mannskapet om bord et merkelig vesen som kom inntil båten. De fikk slått tau rundt dette vesenet, og fikk løftet det opp og lagt det på dekk. Dette vesenet målte 2,5 meter langt, med lyst hår, og med litt hår på ryggen. De mente at dette måtte være en havfrue. Vesenet var meget vakkert, men noe uvant for mannskapet om bord. Hansen fortalte, at hverken han, de andre av mannskapet om bord, tre forskere og to amerikanere, hadde sett noe liknende før.
Ja, de hadde saumfart alle bøkene de hadde om bord for å finne ut av dette, og konkluderte med at dette måtte være en havfrue, - for dette vesenet hadde spord. Nå var havfruen blitt fotografert i fra alle retninger, med tanke på å få bildene fremkalt når de kom i land, for endelig å fastslå om dette var en havfrue. De visste heller ikke hvor lenge de kunne ha denne skapningen om bord, da de stadig vekk måtte pøse vann for å holde det i live. Han bedyret at dette ikke var noen «avisand».
Journalisten bet på agnet, og på trykk kom det!

Men denne «avisanda» skulle få et stort omfang og oppmerksomhet, som de om bord «Asbjørn Selsbane» knapt kunne drømme om. Ja, publisiteten ble enorm!! Det bare eksploderte!! Hjemme hos Hansen i Lødingen, mottok en av døtrene telefon fra bladet Se & Hør, som ønsket et meget spektakulært foto. De ville ha henne med for å få fotografere henne i bar overkropp som en havfrue på kaien den dagen «Asbjørn Selsbane» kom til Lødingen. Datteren la på telefonen!! Dagsrevyen tok dette opp i sine nyhetssaker samme dagen dette ble gjort kjent i Lofotposten. Saken ble kringkastet ut i alle retninger, til og med utenlands. Mange i Lødingen visste ikke helt hva de skulle tro….

Så ringte det igjen fra Lofotposten for å høre om hvordan det stod til med det mystiske «kvinnevesenet». Da måte skipper Hansen krype til korset og innrømme at det var en «Sommerspøk». Han ba ydmykt om unnskyldning, og ba om forståelse for at også hvalfangere av og til trengte en liten tankeflukt fra jobben - om en gikk litt lei.

Det var mange som gikk rundt og humret godt av denne «sommerspøken» i sommersolen…….